PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

zmije gabunská

Zmije gabunská (Bitis gabonica Duméril, Bibron & Duméril 1854)

Výskyt

Od rovníkové Guinee a Nigérie, přes Angolu a Středoafrickou republiku do jižního Sudánu, Zimbabwe a Mozambiku. Žije v tropických pralesech, horských a suchých opadavých lesích. Nemá ráda otevřené krajiny.

Fyzický popis

Je to největší zmije. Její tělo je velmi tlusté a zavalité. Má velkou tojúhelníkovitou hlavu. Různé vzory na jejím těle připomínají přesýpací hodiny a mají barvu od béžové až světle hnědé po tmavě hnědou. Toto zbarvení se zdá velice nápadné mimo její přirozené prostředí. Když je to tiž ve svém prostředí zahrabaná v listí, je velice těžké ji spatřit, její zbarvení je dokonalá kamufláž. Pohybuje se nejčastěji jako píďalka. Její jedové zuby jsou stavitelné a jsou typu Solenoglypha. Dosahují délky až 5.5 cm a jsou nejdelší ze všech hadů na světě.
Tyto zuby jsou duté, bez rýh a připomínají injekční stříkačku. Mají dva otvory, z nichž horní dosedá na jedové žlázy a dolní vypouští jed do těla oběti. U všech hadů se zuby ulamují a dorůstají nové. V klidu leží položené na patře a v při kousnutí se vztyčí a zakusují se do těla oběti. Jed zmijovitých hadů je převážně hemorrhagický - ničí tkáňové buňky, způsobuje srážení krve a ničí buňky vnitřních vrstev krevních cév.

Chování

Je to vcelku klidný had, s obrovským množstvím jedu.

Potrava a lov

Je to líný a pomalý had. Loví savce, ptáky a plazy. Na kořist čeká v úkrytu a po jejím přiblížení následuje bleskurychlý útok. Zmije gabunská svoji oběť po uštknutí nepouští. Polyká kořist od hlavy.

Rozmnožování

Během období rozmnožování mezi sebou samci bojují.

Ohrožení a ochrana

Fotogalerie

Zmije gabunská Zmije gabunská Zmije gabunská Zmije gabunská Zmije gabunská Zmije gabunská Zmije gabunská

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli