PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

želva vroubená

Želva Vroubená


  

Rozšíření:

Řecko, Sardinie.

Popis:

Karapax je vyklenutý, podélně protažený. V zadní části je zřetelně zúžený. Zadní okraj je silně rozšířený a zvonkovitě vyhnutý. Vyhnutí zadního okraje, které tvoří jakousi sukýnku nad zadníma nohama a černé zbarvení je patrné teprve u dospělých zvířat.

Biotop:

Žije na úbočích nízkých hor, obývá křovinaté stráně, okraje olivových hájů a polí.

Potrava:

Je pouze rostlinná - různé druhy trav, ovoce, zelenina.

Chov:

Jako velké zvíře potřebuje více prostoru. Vyžaduje venkovní chov v době od května do začátku října. Sluní se i v době, kdy ostatní pozemní želvy vyhledávají stín. V zimě přezimuje. Rozmnožování nečiní problémy, u nás poměrně časté odchovy. Velikost: Je to největší evropská pozemní želva, která dorůstá až 35 cm.

CITES II

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli