PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

mamba černá

Mamba černá ( Dendroaspis polylepis)


Mamba černá

Výskyt

Od Senegalu, přes východní Afriku až po JAR. Vyskytuje se v polopouštích, travnatých a křovinatých oblastech a stromových savanách, můžeme ji ovšem najít i ve skalnatém terénu.

Fyzický popis

Mamba má štíhlé tělo a může ho až do 1/2 zvednout nad zem. Navzdory svému jménu není mamba černá, ale její barva se mění od odstínů šedé po olivověhnědou až černou. Spodek těla je světlejší než vršek. Černý má vnitřek tlamy, který je krásně vidět, když mamba hrozí a varuje před napadením. Jed mamby černé je složen z více složek a je velmi prudký. Převládají neurotoxiny, které působí na mozková a míšní centra nervového systému. Další složky jsou hemolyzíny, které rozkládají červené krvinky a antikoaguliny zpomalující srážení krve. Její jedové zuby jsou pevné a nesklápějí se jako u zmijovitých hadů a nazývají se Proteroglypha. Jsou to silně rýhované jedové zuby umístěné v přední části horní čelisti. Hluboká rýha je ze stran spojena v jakýsi svár a tvoří tak kanálek, kterým po uštknutí proudí jed.

Chování

Je to největší a nejobávanější jedovatý had Afriky. Mamba je bleskurychlý a hbitý had a na krátkou vzdálenost vyvine rychlost přes 20 km/h. Je aktivní převážně ve dne a v noci se ukrývá v různých dírách a křovínách. Na rozdíl od mamby zelené ji běžně můžeme najít nejen na stromech a keřích, ale zcela běžně i na zemi. Je poměrně plachá, ale v okamžiku ohrožení okamžitě útočí a je známá tím, že kouše opakovaně. Její jed je velmi silný a člověk citlivý na její jed může bez podání séra zemřít do několika minut.

Potrava a lov

Loví drobné savce, plazy, ptáky. Kořist vyhledává čichem. Po té následuje bleskurychlý útok a uštknutí při kterém proudí zuby jed do těla oběti. Jed obsahuje i trávicí enzymy a tak je kořist částečně natrávena už při polykání. S polykáním začíná od hlavy. Jako všichni hadi nemá pevně spojené poloviny spodní čelisti a tak při požírání kořisti pozře i mnohem větší kořist než je její objem.

Rozmnožování

V období rozmnožování mezi sebou samci zápasí o samice a právo k páření. Souboje jsou rituální a nedochází při nich k vážným zraněním. Samci do sebe zaplétají těla a snaží se jeden druhého přitlačit k zemi. Vítěz se pak páří se samicemi ve svém teritoriu. Samice naklade 10 - 17vajec, nejčastěji do podzemních hnízd. Vejce mají měkkou kožovitou skořápku. Mláďata mamby černé jsou hned po vylíhnutí samostatná a měří 40-65 cm a mohou ihned lovit.

Ohrožení a ochrana

Mamba není uvedena na seznamu chráněných druhů.

Míry a váhy

délka 2-4.5m hmotnost 1-2 kg

Biologická data

počet vajec 10-17 inkubace 65-80 dnů zuby pevné přední - Proteroglypha jed neurotoxický

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli