PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

leguán zelený

Leguán zelený(Iguana iguana)

 

 

Třída: Plazi
Řád: šupinatci
Výskyt: tropická Střední a Jižní Amerika, vysazen na Floridě
Hmotnost: až 4 kg
Délka těla: 100 - 200 cm
Věk: 15 let

Charakteristika:
Leguáni patří do podřádu ještěrů a v mnoha směrech se podobají agamám. V typickém případě mají ještěrkovité tělo se čtyřmi pětiprstými končetinami a dlouhým ocasem, který obvykle přesahuje délku těla. Dalšími charakteristickými znaky jsou výrazný hrdelní lalok a hřeben ze zahnutých trnů. Drápy jsou u nich poměrně dlouhé a zahnuté, zvířeti zajišťují pevné držení na větvích. Samice je navíc využívají při hrabání. Ocas je až třikrát delší než tělo a při nebezpečí je používán jako obranná zbraň. Samci mají oproti samicím vyšší krční a hřbetní hřeben a výraznější stehenní póry. Umí velice dobře šplhat, obratně přeskakuje z větve na větev a využívá vlastně všech rostlinných pater deštného pralesa, od země až po koruny stromů ve třicetimetrové výšce.

Prostředí a stanoviště:
Jeho přirozeným prostředím jsou bažinaté kraje, mořská pobřeží nebo savany, ale nejvíce mu vyhovují tropické pralesy.

Způsob života:
Je aktivní hlavně ve dne, na zem slézá pouze k večeru za potravou. Zpravidla žije skryt mezi větvemi a listím hluboko v pralese. Odpočívá na nezastíněných větvích a vyhřívá se na slunci. I přes svou značnou hmotnost je schopen lehce se pohybovat po tenkých větvích. Při hrozícím nebezpečí hledá spásu ve vodě.

Způsob obživy:
Potrava leguána zeleného se skládá jak z rostlinné, tak živočišné složky a mění se hlavně podle jeho věku. Dospělá zvířata se živí především rostlinnou potravou, na některých územích však žerou i drobné savce a ptačí holátka. Jejich rostlinný jídelníček se skládá z různého listí, bobulí a sladkých ovocných plodů nebo mladých výhonků. Světleji zbarvená mláďata leguánů loví nejraději hmyz a jeho larvy, pavouky, červy a drobné bezobratlé živočichy, za kterými musí častěji slézat na zem.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost:
ve 3. roce života
Počet vajec: 20 – 40
Délka inkubace: 3 – 4 měsíce
V době rozmnožování jsou samci teritoriální a často spolu bojují. Souboj samců je však do jisté míry ritualizovaný – má ustálená pravidla. Samice kladou asi 20 – 40 vajíček. Pro snůšky vyhrabávají až 60 cm hluboké a 2 m dlouhé nory. Vajíčka měří přibližně 3,5 cm. Čerstvě vylíhlá mláďata jsou jasně zelená a měří 19 – 27 cm. V přírodě se malí leguánci zdržují určitý čas spolu. Společně loví a pohromadě i nocují.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření. V mnoha oblastech jsou však leguáni pronásledováni a loveni pro maso.

Zajímavosti:
- Pokud se leguán cítí ohrožen, vztyčí řadu trnů na svém hřbetě do výhružně působící pozice a snaží se tak zastrašit nepřítele.
- Dospělý leguán zelený nemá mnoho přirozených nepřátel, výjimkou jsou velké kočkovité šelmy, krokodýli a hroznýši.
- Výborně chutnající bílé maso leguánů a lahůdková vejce jsou pro mnoho lidí žijících v Jižní Americe důležitým zdrojem potravy.

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli