PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

hroznýš psohlavý

Hroznýš psohlavý(Sanzinia madagascariensis)

 

 

Třída: Plazi
Řád: šupinatci
Výskyt: Madagaskar
Hmotnost: 3,5 - 15 kg
Délka těla: 1 - 2,5 metru
Věk: až 35 let

Charakteristika:
Druhy patřící do čeledi hroznýšovitých jsou většinou velkého vzrůstu. V okolí kloaky mají dva drobné drápky, což jsou zbytky končetin. Dá se podle nich určovat i pohlaví, samci je totiž mají větší než samice. Zornička oka je svislá. Na rozdíl od ostatních hadů mají vyvinuty oba laloky plic. Na hlavě mají zvláštní termoreceptory, které rozlišují teplotní rozdíly několik desetin stupňů celsia. Tak vlastně mohou vyhledávat svou nejdůležitější potravu (teplokrevné živočichy), kořist zabíjí uškrcením. Od krajt se hroznýši liší některými zvláštnostmi ve stavbě lebky (chybí jim tzv. nadoční kost), nebo tím, že jejich podocasní štítky leží pouze v jedné řadě. Hroznýš psohlavý se vyskytuje ve dvou barevných variantách, jedna z nich je zbarvená hnědě, druhá je olivově zelená. Má krycí zbarvení napodobující mihotavé stíny a spadané listí.

Prostředí a stanoviště:
Typickým životním prostředím jsou tropické deštné lesy.

Způsob života:
Kromě období páření dává přednost samotářskému způsobu života a loví hlavně v noci. Dobře plave.

Způsob obživy:
Na jeho jídelníčku najdeme menší druhy ptáků a savců. Svou kořist zabíjí stiskem těla, ovine se kolem jejího těla a při každém jejím vydechnutí své smyčky o kousek utáhne. Nakonec se již polapené zvíře nedokáže vůbec samo nadechnout a hyne udušením. Když hroznýš svoji kořist zaškrtí, začne ji polykat vcelku a to vždy hlavou napřed. Pokud je sousto mimořádně velké, nepřijímá had týden i déle jinou potravu.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 4. až 6. roce života
Je vejcoživorodý - po oplození zůstávají vejce v těle samice, kde se kolem nich vytvoří tenká membrána. V období březosti navíc samice ztmavne. To ji umožní získat ze slunečního záření větší množství tepla, potřebného pro správný vývin mláďat. Zhruba po šesti měsících samice rodí 5-12 mláďat, která jsou dlouhá asi 25 cm. Mláďata jsou po narození výrazně červená, což jednak odrazuje možné predátory a jednak slouží jako výborná kamufláž ve spleti jasně zbarvených květů stromů, mezi nimiž žijí.

Ochrana druhu:
V přírodě je vzácný a je zařazený do seznamů CITES I. Největší nebezpečí pro něj představuje ničení původního životního prostředí.

Zajímavosti:
- V zajetí se poměrně dobře rozmnožuje, ale i odchovaná mláďata zůstávají kousavá.
- Hroznýšovití jsou starobylou čeledí hadů, jejíž fosilní předkové byli nalezeni už v křídových horninách. Výsledkem dlouhého vývoje této čeledi je velice značná rozmanitost jejich životních forem.

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli