PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

chřestýš brazilský

Chřestýš brazilský

(Linnaeus, 1758)


Chřestýš brazilský, ve své domovině zvaný “cascabel”, je svalnatý a robustní had. Hlava je velká, trojúhelníková, tělo je také trojúhelníkovitého tvaru. Základní zbarvení kolísá v odstínech žluté, šedozelené, hnědé, šedé nebo červenavé. Na hřbetě má 18 - 35 hnědých až černých skvrn, které zasahují až k bokům. V odchovech v zajetí jsou známé i podélně pruhované populace. Ocas bývá jednobarevně tmavý. Má silně kýlnaté šupiny ve 25 - 30 řadách. Dorůstá 120 - 180 cm. Dle vlastních pozorování jde o pohodové hady co se týče povahy, ovšem existují také opačné zkušenosti jiných chovatelů. Chřestýš brazilský a křovinář němý (Lachesis muta) jsou nejjedovatějšími hady Jižní Ameriky. Chřestýš brazilský disponuje velkým množstvím značně účinného jedu, který obsahuje neurotoxiny (crotumin), hemorrhaginy a trombiny. Uštknutí tímto druhem často končí fatálně.

Obývá tropické oblasti od jižného Mexika po z. Kostariku přes Amazonskou pánev po střední a jižní Brazílii, Bolívii, Paraguay, Uruguay, Argentinu a JV Peru.

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli