PLAZI

ještěři , želvy , hadi a krokodýli

chameleon obecný

Chamaeleo chameleon (chameleon obecný)

Tento druh vytváří šest geografických poddruhů (C. c. arabicus žije v Jemenu, C. c. musae v Saudské Arábii, nominotypický poddruh C. c. chameleón obývá Španělsko a oblasti kolem Středozemního moře, domovem C. c. zeylandicus je jižní Indie a Srí Lanka, C. c. orientalis žije v západní části Arábie a v Jemenu a C. c. reciterista je rozšířený na Sinajském poloostrovu). Tito chameleoni obývají nejrůznější biotopy od oáz v severní Africe přes písečné duny ve Španělsku a Portugalsku až po husté lesy. Často žijí v blízkosti malých potoků. Nacházíme je rovněž v křovinách, kde loví mouchy a brouky. Jeden z poddruhů ze severoafrických pustin žije částečně i na zemi na písečných přesypech a v pískových norách.

Samci tohoto druhu dorůstají délky až 36 cm a od samic, které bývají větší (až 40 cm), je rozeznáváme podle silnějšího ocasu. Evropské poddruhy ale zřídka bývají větší než 20 cm. Chameleon obecný má trojbokou hlavu, střechovitou, do týla protaženou přilbu. Na hřbetě se mu do poloviny těla táhne vroubkovaný úzký hřeben. Ve zbarvení je mimořádné variabilní, převažuje zelená, černá, hnědá a šedobílá. Na těle má zpravidla podélné světlejší pruhy a nepravidelné tmavé skvrny. Žlutý pruh na jeho hrdle nemění barvu.

Chováme je pouze jednotlivě ve větších, dobře větraných teráriích o rozměrech min. 40 x 40 x 70 cm. Jako substrát používáme směs písku a rašeliny. V prostoru pod ohřívacím tělesem je nutná teplota asi 30 °C, ve zbytku terária může klesnout až na 23 °C. Tento druh přezimuje při 15 °C a období zimního klidu je u něj potřebné pro úspěšné rozmnožování. Terárium rosíme jednou denně.

Pro chov je nutné sestavit pár zvířat pocházejících ze stejného životního prostředí, aby měli stejný životní cyklus. Na rozdíl od většiny plazů se nepáří po ukončení přezimování, ale až v druhé polovině roku. V době námluv se samci rvou a kousají se, a proto je nikdy nechováme společně. Zhruba jednou týdně umísťujeme samici do terária samce, abychom zjistili, jestli je připravená k páření. Pokud není, brání se samcově pozornosti typickým způsobem chameleonů. Svolná samice na samce zdánlivě nijak nereaguje případně pouze lehkým pokyvováním těla. Samotná kopulace trvá obvykle 15-20 minut. Samice klade 40-60 dní po páření asi 15-45 vajec. Nejdříve sleze opatrně po kmeni na zem, kde si v mělké půdě vyhrabe asi 10-20 cm hlubokou noru. Hloubení jí trvá 2-4 dny, ovšem každý den pracuje jen 2-3 hodiny. Do nory pak naklade vajíčka a přikryje je listím a zbytky země z nejbližšího okolí. Vejce inkubujeme ve vlhkém vermikulitu. Mláďata se při teplotě 27 - 29 °C líhnou za 160-240 dní. Musí být odchovávána odděleně (i bez vizuálního kontaktu) při teplotě 25 °C ve dne a 19 °C v noci.

Je to jediný druh chameleonů, který se vyskytuje i v Evropě. Jedná se o silně ohrožený druh zahrnutý do CITES II.

Chamaeleo chameleon Chamaeleo chameleon

 
ještěři , želvy , hadi a krokodýli